Några funderingar gällande tid

Snart tre år sedan har gått sedan jag skrev den poetiska texten som blev min första post här. Tiden går fort, som klyschan säger. Alla klyschor stämmer, som Markus Krunegård( som jag för övrigt vill ge 7/10 i betyg ) säger. Detta blir inte någon poetisk text överhuvudtaget, utan mer av en lista. Men någonting får mig ändå att vilja posta det här, kanske en agenda av att vilja få andra att komma på liknande tankar, kanske för att sporra mig själv att leva lite efter det jag snart ska komma till. Det är inte som att någon läser detta, förmodligen har INGEN annan än jag läst mitt första inlägg från 2015, då jag inte har nämnt denna sidan för någon eller länkat den någonstans. Men det är ändå en annan grej att posta något här än att skriva det i sina privata anteckningar, oavsett vem som läser det eller inte. Det är någonting som inte går att ta på, en känsla av att dela med sig. Dessutom är det inte omöjligt att jag kommer berätta för människor om den här sidan framöver.

Till saken, jag har under en längre tid gått i tankar om att jag vill spendera mindre tid med vissa saker och mer tid med andra. Få ut mer av min tid. Lära mig mer. Ge mer. Ett perspektiv som angriper det hela på ett nästan fullständigt sätt är perspektivet ” att ge och ta ”. Sitter du och kollar på meningslösa youtubeklipp som tillfredställer dig för stunden i en hel dag, så tar du. Du tar det någon annan har producerat, i förlängningen det som olika kulturspektra under lång tid har lett fram till, och konsumerar det. Det enklaste exemplet på att ge är att dela med sig av sina kunskaper, vilket kan innebära både att ge esoteriska föreläsningar av olika slag och att berätta för en enstaka medmänniska hur man använder en morakniv i skogen. Men att ge kan även vara att sprida rationella idéer, på konkreta sätt eller abstrakta. Om man exempelvis är ute och promenerar sprider man idéen om att promenera är någonting bra, folk som ser en promenera registrerar det och vissa kanske absorberar det till sitt medvetande på något sätt. Dessutom kan att ge vara, nu säger jag klart och tydligt att jag är ateist och att detta inte är kopplat till religion av något slag, att ge till sig själv. En människa bryts ner om den bara gör lätta, obekymmersamma, jämna, platta saker hela tiden. Tar vi exemplet med promenaden igen så ger man till sig själv, promenerar man tillräckligt långt blir man  kanske både trött och uttråkad och ger sig själv därmed någon slags energi, kanske som en påminnelse om att allting egentligen inte är så enkelt, eller som en påminnelse om hur våra förfäder hade det. Och jag är övertygad om att vi behöver den påminnelsen. En annan aspekt av att ge kan såklart vara att tillförskansa sig kunskap som man då får möjlighet att dela med sig av. Och att ha den i sig är såklart också värdefullt. Kunskap är någonting man kan ge sig själv precis som påminnelsen om urminnes tider.

Detta handlar heller inte bara om att jag vill ge mer och ta mindre, utan också om att när jag väl tar så ska det var vettigt tagande. Det vill säga, att det enligt mig finns en tydlig diskrepans mellan att ta för att man inte har något bättre för sig, för att man är uttråkad, för att man är ångestfylld, eller liknande, och att ta för att man verkligen unnar sig att ta. Man kan unna sig mycket, och det är inte omöjligt att en fördelning kan vara 80% ta och 20% ge, men då bör alla de 80 procenten vara rationella taganden, inte slentriantaganden.

Ovanstående ter sig onödigt intrikat för mig, men jag vill ändå låta det vara som det är. Jag kan tillägga att min princip inte är så stenhård som den kanske verkade, ibland går den att vinklas och böjas. Nu till listan, jag lägger ge/ta-grejen åt sidan, även om det definitivt kan appliceras här.

Nu uttrycker jag mig istället såhär; saker som jag vill göra MINDRE:
Spela schack på internet

Zappa på TVn

Kolla på meningslösa grejer på youtube

Kolla på andra meningslösa grejer på andra appar i min telefon

Kolla på kvinnor av olika slag på internet, appar och liknande

Och nu till saker som jag vill göra MER;

Läsa böcker, både skönlitteratur och facklitteratur

Promenera

Dricka öl, kaffe eller liknande med verkligt intressanta eller på andra sätt betydelsefulla människor

Lyssna på skivor, i fysisk form eller på youtube( då endast hela skivor). Jag använder inte Spotify

Kolla på dokumentärer, långfilmer, eller utlärande media av olika slag, typ Khan academy

Denna listan är skriven utifrån min nuvarande livssituation, den hade säkert sett lite annorlunda ut om jag gjort den för 5 år sedan, men principen har varit ungefär den samma.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s