Ang. Komikerdrevet

Jag har funderat mycket på att skriva något om komikerdrevet som pågått, när jag ska skriva, hur jag ska skriva, och hur långt. Jag ska försöka att inte bli allt för långdragen och istället referera till läsvärda artiklar i ämnet.

Det som skett är alltså att ett drev har ägt rum mot framförallt en komiker, men även mot dennes familj, andra komiker och deras familjer. Det handlar om fullkomligt horribla attacker som inte överhuvudtaget förtjänat det. Dessutom har arrangörer som bokat vederbörande komiker attackeras.

Skämt om tabubelagda ämnen har funnits så länge humor har funnits, och det är inget konstigt med det. Det som är tabu är ofta det som är lämpligast att skapa humor av. Musikstycken som bygger på satir har också funnits länge, och det bygger på samma princip som annan typ av humor om tabuämnen men framställs i ett annat format. Värt att ta i beaktande är också att musikstycken med fruktansvärda texter som inte är satiriska har producerats och publicerats i mängder, allt som oftast utan något drev som följd. Det som inte funnits tidigare är den omfattande överexponeringen för internet, människor som lever med internet upptryckt i ansiktet utan att kunna hantera det. Många har uppenbarligen en latent drevmentalitet, och när den släpps lös skapas den här typen av drev. Detta är något som jag anser att man bör se allvarligt på, för på lång sikt är jag övertygad om att det kan få oöverskådliga konsekvenser. 

Den stora massan av individer med avsaknad av kritiskt tänkande och förmåga att häva ur sig hot och trakasserier utan att kolla upp saker är förstås grundstenen till att en pöbel skapas, och var och en av de som deltagit är skyldiga. Än mer skyldiga är dock de personer som till sina tiotusentals följare uppmanat till drevet via sina sociala medier, och några exempel följer nedan:

Jonatan Alfvén: sektmedlem som initierade drevet. Har en minst sagt klandervärd historik: han har utnyttjat prostituerade barn för att tjäna stora pengar till sig själv. Tydliga kapten klänning-vibbar.

Cissi Wallin: har förvrängt fakta, ljugit och använt objektivt onda metoder. I mina ögon är det i regel en patetisk härskarteknik att pracka på någon diagnoser, men hon utgör ett undantag. De diagnoser hon offentliggjort förklarar inte hennes handlande, hon har uppenbarligen också någon slags empatistörning.

Personen bakom kontot ”blackvogue_se”: är uppenbarligen rasist emot sitt eget folk då hon tycker att svarta till skillnad från vita inte har rätt till sin egen åsikt.

Mia Skäringer: inte tagit till så odrägliga metoder som andra pådrivare, men är uppenbarligen så egocentrisk att hon anser att hennes egen humor har ett existensberättigande som andras saknar.

Elaine Eksvärd: självutnämnd retorikexpert som gjort bort sig totalt. Det är knappast någon överdrift att hon nu offentliggjort sin låga intelligens.

Vill man läsa mer om de här personerna kan man googla eller läsa på sociala medier, t.ex Sandra Ilar och Petrina Solange. Den absoluta majoriteten av Sveriges komiker stöttar sina utsatta kollegor, det gör också andra offentliga personer, exempelvis Filip&Fredrik. Jag länkar här till ett antal artiklar som behandlar frågan:

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/A2MgBA/han-vill-bara-driva-med-den-goda-smaken–det-maste-fa-vara-tillatet

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/OnAdjk/fabrik-for-moralpanik

https://www.expressen.se/kultur/spotifys-censur-hotar-yttrandefriheten/

https://www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/pedofili-laten-ar-vidrig-men-maste-fa-finnas/

http://www.gp.se/kultur/kultur/varf%C3%B6r-ens-sk%C3%A4mta-om-n%C3%A5got-s%C3%A5-fruktansv%C3%A4rt-1.6901545

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/sjuk-humor-en-mansklig-ventil-som-fyller-en-funktion-22968

Min personliga favorit, av Kalle Lind:

http://blogg.djungeltrumman.se/kulturarbete/strunt-ar-strunt-och-pobel-ar-pobel-om-med-gyllne-hogafflar/

Forskar man lite i detta så ser man snart att situationen liknar stormen efter Lars Vilks Muhammed-karikatyrer. Skillnaden är bara att det då var galna islamister som ville skära halsen av Lars Vilks, nu är det småbarnsmammor från småstäder som vill skära halsen av en oskyldig, och dessutom extremt talangfull komiker. Som många andra skrivit och som en av de länkade artiklarna belyser: skämt om hemska ämnen har ofta en positiv inverkan, ger en slags lättnad, på människor med erfarenhet av det hemska ämnet i fråga. Detta har jag personligen erfarit vid flera tillfällen, och i drevet har detta tagits upp av människor som blivit utsatta för sexualbrott som barn.

Vill man förkovra sig ytterligare så finns det ett antal podcasts att lyssna på som behandlar drevet: Ilars poddagbok, Smultronstället, Specialisterna podcast, AMK morgon, Ja, jaja. Podcast, Mata Grisen, Impropodden med presens, Måndag, m.fl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s